Nevşehir’de bir davanın gerekçeli kararında yer alan ibare tartışma yarattı. Anayasa’da yer alan hükme rağmen yazılan ibareyle ilgili resmi bir açıklama gelmedi.
TARTIŞMA YARATTI
Nevşehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2025 yılı Nisan ayında verilen bir kararda, gerekçeli kararın başında “Aziz Türk Milleti Adına Gerekçeli Karar” ibaresi kullanıldı. Bu durum hem sosyal medyada hem de hukuk çevrelerinde tartışma yarattı.
Mahkeme ilamlarında hüküm kısmının nasıl yazılacağı ceza mahkemeleri açısından Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK), Hukuk Mahkemeleri açısından da Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda (HMK) belirtiliyor. Aynı zamanda mahkemelerin yargı yetkisini kim adına kullanacağı da açıkça Anayasa’da belirtiliyor.
ANAYASA VE KANUN MADDELERİ NE DİYOR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesinde, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” hükmü yer alıyor.
CMK’nın 232. maddesinde “Hükmün başına, ‘Türk Milleti adına’ verildiği yazılır” ifadesi yer alıyor.
Benzer şekilde HMK’nın 297. maddesinde de “Hüküm ‘Türk Milleti Adına’ verilir ve bu ibareden sonra aşağıdaki hususları kapsar…” deniliyor.
“KARAR BOZULMALI”
Bazı hukukçular ve sosyal medya kullanıcıları da bu referanslarla “Türk Milleti Adına” ibaresinin başına “Aziz” kelimesinin eklenmesinin usulen yanlış olduğunu ve kararın bozulması gerektiğini savundu. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.